ciscenje laptop i deskotop racunara
it electronics novi sad

Čišćenje laptop i desktop računara

Servis laptop i desktop računara, mobilnih telefona i tablet uređajalogo

 

linija

Kako nam dolazi leto i veće temperature, tako se mogu pojaviti problemi sa Vašim laptop ili desktop računarom uzrokovani pregrevanjem. Najčešći simptopmi su iznenadno gašenje računara, primetno glasan ili izuzetno glasan rad ventilatora i toplo kućište na dodir sa jedne ili više strana.

Kod desktop računara rashladni sistem je dovoljno velik da može dosta dugo adekvatno da hladi komponente kojima treba aktivno hlađenje, čak i ako se na njima krene pojavljivati prašina. Za razliku od desktop računara, na laptopovima rashladni sistemi nisu toliko veliki radi ograničenog prostora. To nikako ne znači da desktop računare ne treba redovno čistiti. Rashladni sistemi kod obe vrste uređaja su obično konstruisani da temperaturu sa komponenti prenose putem toplovodne cevi (eng. „Heat pipe“) na rebrasti hladnjak. Ventilator onda gura velike količine vazduha kroz rebrasti hladnjak, i taj vazduh odvodi toplotu van kućišta uređaja.

Da bi se ostvario zadovoljavajući prenos toplote sa komponente (procesora, grafike...) hladnjak mora biti odgovarajuće površine u skladu sa ukupnom toplotnom snagom (eng. „TDP“ ili „Thermal Design Power“) komponente. Kod desktop računara je ovo olakšano zbog većeg prostora u kućištu. S obzirom na ograničeni prostor u laptopovima rashladni sistem je konstruisan sa što većim brojem „metalnih pera“ na rebrastom hladnjaku, koja su međusobno minimalno razmaknuta kako bi im broj bio što veći. Prilikom hlađenja ventilator ubacuje hladan vazduh kroz zaseban otvor na kućištu i gura ga kroz rebrasti hladnjak, pri čemu kupi i čestice prašine prisutne u vazduhu i sa površine na kojoj se uređaj nalazi. Te čestice se najviše gomilaju na rebrastom hladnjaku zbog minimalnog razmaka između „metalnih pera“.

servis racunara i laptopova

linija

Ceo rashladni sistem u stvari funkcioniše po principu temperaturne razlike između komponenti koje se hlade i ambijentalne temperature, tako što pokušava da ih izjednači odvođenjem viška toplote sa komponenti u ambijent. Ako ambijentalna temperatura poraste porašće i temperatura komponenti. Ako je efikasnost rashladnog sistema smanjena zbog nakupljene prašine, uslediće problemi sa pregrevanjem koji će se ispoljiti kao gore navedeni simptomi.

Na efikasnost toplotne razmene, između komponenti i ambijenta, utiču i termalni provodnici u vidu termalne paste (eng. „Thermal Paste“) i termalnih gumica (eng. „Thermal Pad“). Ovi termalni provodnici se vremenom suše, što dovodi do smanjivanja njihove zapremine i oni postepeno gube svoju funkciju.

Od izuzetne važnosti su kvalitet termalnih provodnika i tu ne sme biti kompromisa. Razlog tome je što od kvaliteta rada rashladnog sistema zavisi ne samo trenutna performansa uređaja u toku rada, nego i njegova dugovečnost. (Cena najkvalitetnijih termalnih pasta renomiranih proizvođača može iznositi i do 1500din/g dok je cena nekvalitetne termalne paste u opsegu od par desetina dinara po gramu. Odnos cena kvalitetnih i nekvalitetnih termalnih gumica je veoma sličan kao i kod termalnih pasta.)

Elektronske komponente koje se koriste u izradi uređaja moraju zadovoljiti kriterijume vezane za vek trajanja, ali isključivo pod nekim određenim uslovima. Porastom radne temperature preko 60°C se linearno smanjuje vek trajanja komponenti na matičnim pločama. Upravo ovo je jedan od glavnih razloga kvarova matičnih ploča i kod desktop računara i kod laptopova.

Upravo zbog svih ovih razloga i potencijalnih problema, koji mogu nastati nakupljanjem prašine, savetujemo da Vaš desktop ili laptop jednom godišnje donesete na čišćenje. Najbolje to uraditi pre letnjih vrućina.

U našem servisu cena za čišćenje cele unutrašnjosti desktop ili laptop računara, uključujući naravno čišćenje rashladnog sistema i zamenu svih termalnih provodnika iznosi 2000 dinara.


linija

Partneri
Partneri
Partneri
Partneri
Partneri
Partneri
Partneri
Partneri
Partneri
Partneri
Partneri
Partneri
Partneri
Partneri
Partneri
Partneri
Partneri
Partneri

 

Odnos cene i kvaliteta

Osiguravamo vrhunski kvalitet svih naših usluga, što je potvrđeno velikim brojem zadovoljnih klijenata koji su nam ukazali poverenje. Garantujemo kvalitetan brz i pouzdan servis bez obzira na kompleksnost kvara. Kontinuirano pratimo svetske trendove, a uvek nam je cilj da naše cene budu prilagođene srpskim uslovima.

 

alat za servis racunara

servis racunara u novom sadu

IT Electronics tim


Zadovoljstvo korisnika nam je prioritet, zato naš tim konstantno ulaže u svoje usavršavanje.

Vi ste nam bitni


U našem servisu verujemo kako je svaki klijent važan te kako se za svakog može pronaći pristup koji omogućava uspešno rešavanje problema naših klijenata. Rezultati naših servisera pravi su i jedini dokaz da problemu pristupamo profesionalno.

Naši serviseri


Serviseri u našem centru za servis računara i mobilnih telefona su visokokvalifikovani sa dugogodišnjim radnim iskustvom koji primjenjujući dokazane metode u pristupanju problemu omogućavaju svim našim klijentima rešavanje kvarova.

 

IT electronics

 

Servis za računare, servis za laptopove, servis za mobilne telefone i tablet uređaje

 

KONTAKTIRAJTE NAS

 

POTPUNA GARANCIJA NA NAŠE USLUGE

Vaš računar, laptop ili mobilni telefon možete doneti u servis gdje će na njemu biti izvršena popravka ili nadogradnja a sve u dogovoru sa Vama. Možemo da vam ponudimo kompletan servis vašeg računara ili laptopa, ugradnja računarskih komponenti, instalacija svih potrebnih softvera i kompatabilnih drivera, dijagnostiku računara i laptopova, detekciju i uklanjanje virusa i drugog štetnog sadržaja...

 

 

logo

 

    Kontakt


Servis računara i mobilnih telefona
IT Electronics
Maksima Gorkog 1A,
Novi Sad

E mail:
itelectronicsns@gmail.com

Telefon:
+381 63 475 809
+381 21 302 46 85

 

    Radno vreme


Ponedeljak - Petak
09:00 - 20:00

Subota
09:00 - 14:00

 

    Pratite nas


facebook   instagram  

All rights reserved © 2019 IT Electronics, Novi Sad
Dizajn Studio Digital , Novi Sad